In de kijker

Boekvoorstelling Book Collections as Archaeological Sites. A Study of Interconnectedness and Meaning in the Historical Library of the Canonesses Regular of Soeterbeeck

Op 8 februari 2023 vindt in Nijmegen de voorstelling plaats van het boek over de historische bibliotheek van klooster Soeterbeeck, dat tot stand kwam onder leiding van Hans Kienhorst en Ad Poirters. De boekvoorstelling vindt plaats in Nijmegen (Theaterzaal C, Elinor Ostromgebouw, Heyendaalseweg 141). Inschrijven gebeurt via deze link. Een interview met de auteurs kan je hier raadplegen.

MMMONK 

Vanaf 1 december 2022 zetten de Openbare Bibliotheek Brugge, het Grootseminarie Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent en het Bisdom Gent hun middeleeuwse manuscripten in de kijker. Samen presenteren ze mmmonk.be. Op het online platform www.mmmonk.be kan je alle nog bewaarde middeleeuwse monastieke manuscripten van de abdijen van Ter Doest, Ten Duinen, Sint-Baafs en Sint-Pieters tot in de kleinste details bewonderen. Een goudmijn voor onderzoekers, docenten en studenten en een openbaring voor al wie benieuwd is naar de boekenpracht uit die middeleeuwse abdijen. Mmmonk brengt collecties van over de hele wereld samen in één virtuele bibliotheek via IIIF, een digitale innovatie.

Voorstelling Oorkondeboek ‘De oorkonden van Sint-Gerlach

Op maandag 19 september 2022 vond in het Chateau Sint-Gerlach de voorstelling plaats van het boek ‘De oorkonden van het klooster Sint-Gerlach te Houthem (1202-1293)’, dat tot stand kwam onder leiding van Geertrui Van Synghel.

De uitgave van de oorkondencollectie van het klooster Sint-Gerlach bevat 40 middeleeuwse oorkonden en vormt het eerste luik van het grotere project ‘Oorkondenboek van Limburg’, dat in de komende jaren beoogt alle 450 Limburgse oorkonden te ontsluiten.

Alle oorkonden uit de collectie Sint-Gerlach zijn intussen ook digitaal raadpleegbaar via WaarvanAkte.eu.

%d bloggers liken dit: